Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. O modlitbě

 ﬠַל הַתְּפִלָּה
Al haTefilá
Druhé příkázání nám ukládá povinnost modlitby k Bohu, a proto v této části probereme modlitbu.
Je nutné mít vyhrazeno zvláštní místo pro modlitby?
Stručně řečeno, není nutné mít zvláštní místo pro modlitby; protože modlitba může být vykonávána všude, jak je psáno:
Na každém místě, kde bude připomínáno mé jméno, přijdu k tobě a požehnám ti. (Šemot/Ex/2M  20:24)
בְּכָל-הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַזְכִּיר אֶת-שְׁמִי, אָבוֹא אֵלֶיךָ וּבֵרַכְתִּיךָ
 

mojzis1.jpg

 
Ale protože víme, že Mojžíš nechal na příkaz Boha vyrobit Stan setkávání (Miškan), a že král Šalamoun nechal Bohu postavit Chrám pro veřejné bohoslužby, tak také my karaimové (podobně jako i vyznavači jiných náboženství) vykonáváme naše bohoslužby na zvláštních bohoslužebných místech; místem pro veřejné karaimské bohoslužby je kenasa (synagoga) Béjt hakneset (בֵּית הַכְּנֶסֶת).    
Naši učitelé víry říkají, že veřejná bohoslužba má přednost před modlitbou osobní, protože společná bohoslužba umocňuje modlitby, zařazuje jednotlivého člověka v rámci společné modlitby a zároveň ukazuje velikost Boží.
Pro modlitbu ale není nutné nějaké zvláštní místo, nebo čas, podstatné je aby se každý modlil tam, kde se právě nachází, protože jinak by se našli lidé, kteří by nikdy nenašli pro modlitbu vhodné místo a čas.
Proto naši učitelé víry stanovili povinné modlitby:
Ranní modlitbu Tefilat boker (תְּפִלַּת בֹּקֶר) a večerní modlitbu Tefilat erev (תְּפִלַּת עֶרֶב).
Kromě těchto modliteb je povinností číst i krátké modlitby – požehnání, jako např. modlitba před spaním Bráchá lifnej hašé (בְּרָכָה לִפְנֵי הַשֵּׁנָה), modlitba před jídlem Bráchá lifnej háachílá  (בְּרָכָה לִפְנֵי הָאֲכִילָה), modlitba po jídle Birchat hamázón (בִּרְכַת הַמָּזוֹן), modlitba před učením Bráchá lifnej halimúd (בְּרָכָה לִפְנֵי הַלִּמּוּד), modlitba po učení Bráchá achar halimúd (בְּרָכָה אַחַר הַלִּמּוּד) a různé další. ¹)
 
¹) nejdůležitější krátké modlitby najdete na konci této knihy
 
 
Modlitby jsou dvojího druhu:
Modlitba individuální Tefilat jáchíd (תְּפִלַּת יָחִיד), člověk se modlí osamoceně.
 
Modlitba veřejná nebo společná Tefilat cibúr (תְּפִלַּת צִבּוּר), modlí se více lidí najednou.
 
Podle ustanovení našich učitelů víry se společná modlitba koná v případě, že se jí účastní deset a více lidí, tento počet lidí označujeme jako Minján (מִנְיָן).
Naši učitelé sestavili modlitby dvojího druhu: individuální (תְּפִלַּת יָחִיד) a společná (תְּפִלַּת צִבּוּר).
Všechny naše modlitby jsou obsaženy v modlitebních knihách - Sidurech Sidúrím (סִדּוּרִים), které se skládají se třech částí, a které stanovují posloupnost modliteb pro každý den.
Během naší modlitby je stanoveno modlit se tváří k Jeruzalému, podle proroka Daniela, který se při modlitbě obracel právě tímto směrem, jak je psáno:
 
Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horním pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. (Dan 6:11)
וְדָנִיֵּאל כְּדִי יְדַע דִּי-רְשִׁים כְּתָבָא, עַל לְבַיְתֵהּ, וְכַוִּין פְּתִיחָן לֵהּ בְּעִלִּיתֵהּ, נֶגֶד יְרוּשְׁלֶם